Nederveen actueel

Op zoek naar een cursus voor de nascholing Code 95? Klik dan op bijgaande link voor onze cursusagenda.

Sluiten

Vrachtwagen rijbewijs C

Vrachtwagenchauffeur worden? Het vrachtwagenrijbewijs haalt u bij Nederveen op een flexibele manier die bij u past.

 

Welke typen vrachtwagenrijbewijzen zijn er?

Het vrachtwagen C rijbewijs (groot rijbewijs) is nodig om een vrachtwagen te mogen besturen. Het C rijbewijs kent verschillende varianten:

 • C
  Met het rijbewijs C mag u met een vrachtwagen rijden met een toegestane maximummassa* van meer dan 3.500 kilo.
 • C1
  Met het rijbewijs C1 mag een vrachtwagen of camper bestuurd worden waarvan de toegestane maximummassa* tussen de 3.500 en 7.500 kilo ligt.
 • C(1)E
  Met het C(1) rijbewijs mag er een aanhanger of oplegger met een maximummassa* van 750 kilo getrokken worden. Wilt u meer trekken? Dan heeft u het rijbewijs C(1)E nodig.
 • Code 95
  Met een rijbewijs C(1), eventueel aangevuld met rijbewijs E, mag u niet beroepsmatig een vrachtwagen besturen. Wilt u dit wel? Dan moet u het vrachtwagenrijbewijs met code 95 halen. Deze code wordt op uw rijbewijs bijgeschreven. Code95 vervangt het chauffeursdiploma en is 5 jaar geldig. Om uw vakbekwaamheid te behouden dient u in deze 5 jaar 35 uur aan nascholing te volgen. Nederveen heeft een ruim aanbod van nascholingscursussen waardoor u uw nascholingstraject zelf kan samenstellen met de voor u relevante cursussen.

*De toegestane maximummassa is het gewicht van de lege vrachtwagen + het maximale laadvermogen.

 

Welke examens moet u halen voor het vrachtwagenrijbewijs?

De opleiding tot vrachtwagenchauffeur begint met het theoretische gedeelte. De opleiding van het rijbewijs C met code 95 ziet er anders uit dan de opleiding zonder code 95. Wanneer u hiervoor geslaagd bent, kunt u starten met de praktijklessen. Alle verschillende cursussen staan hieronder toegelicht.

RV1 (rijbewijs met en zonder code 95)

Beiden trajecten starten met deze cursus die in het teken staat van verkeer en techniek. Dit examen bestaat uit 50 vragen waarvan u er minimaal 40 goed moet beantwoorden, u heeft hier 75 minuten de tijd voor. De uitslag is twee jaar geldig.

R2C (rijbewijs zonder code 95)

Deze cursus is enkel bedoeld voor degenen die het vrachtwagenrijbewijs zonder code 95 willen halen en dus niet beroepsmatig een vrachtwagen willen besturen. Deze cursus gaat onder andere in op de veiligheids- en milieuaspecten, rij- en rusttijden en de benodigde vervoersdocumentatie. Dit examen bestaat uit 40 vragen waarvan u er minimaal 32 goed moet beantwoorden, u heeft hier 60 minuten de tijd voor. De uitslag is twee jaar geldig. Nadat u dit examen heeft mag u praktijklessen volgen.

V2C (rijbewijs met code 95)

Dit is het tweede theoretisch examen waarvoor u moet slagen als u uw rijbewijs met code 95 wilt halen. Dit onderdeel gaat onder andere in op de veiligheids- en milieuaspecten, rij- en rusttijden en de benodigde vervoersdocumentatie. Dit examen bestaat uit 50 vragen waarvan u er minimaal 40 goed moet beantwoorden, u heeft hier 75 minuten de tijd voor. De uitslag is twee jaar geldig.

V3C (rijbewijs met code 95)

Dit is het laatste theoretisch examen waarvoor u moet slagen als u uw rijbewijs met code 95 wilt halen. Dit onderdeel gaat, net als V2C, onder andere in op de veiligheids- en milieuaspecten, rij- en rusttijden en de benodigde vervoersdocumentatie. Dit examen bestaat uit drie casestudies die elk bestaan uit 15 vragen. Van de in totaal 45 vragen dient u er minimaal 35 goed te beantwoorden, u heeft hier 120 minuten de tijd voor. De uitslag is twee jaar geldig.

VPTC (rijbewijs met code 95)

Na de drie theoretische examens volgen twee praktijkexamens. Deze cursus bestaat uit een praktijktraining die wordt gevolgd door een praktijktoets. Er wordt onder andere ingegaan op het laden, lossen en vastzetten van de lading, maatregelen bij noodsituaties en het voorkomen van fysieke risico’s. Het examen duurt 30 minuten. De uitslag is twee jaar geldig.

VPBC (rijbewijs met code 95)

Dit is het laatste praktische onderdeel waar u voor moet slagen voordat u het praktijkexamen voor de vrachtwagen mag afleggen. In deze cursus leert u in één dag op een besloten terrein in verschillende situaties met de vrachtwagen te manoeuvreren. Het examen duurt 30 minuten, waarbij ook wordt gelet op de voertuigcontrole. De uitslag is twee jaar geldig.

Praktijkexamen vrachtwagen

Dit is het laatste examen waarvoor u moet slagen voordat u uw vrachtwagenrijbewijs in ontvangst mag nemen. Dit examen vindt zowel binnen als buiten de bebouwde kom plaats en u wordt beoordeeld op onder andere de rijklaar controle, professioneel rij- en verkeersgedrag, bijzondere verrichtingen, voertuigbeheersing en veiligheid. Dit examen duurt 85 minuten. De uitslag is drie jaar geldig.

 

Hoe ziet een rijles er bij Nederveen uit?

De vrachtwagenrijlessen worden gegeven in een DAF vrachtwagen en deze duren 3 uur. De rijlessen worden voor aanvang van uw opleiding ingepland. U weet dus voorafgaand aan de rijopleiding precies wanneer u rijles heeft.

 

Vrachtwagen met oplegger (CE)

Met het rijbewijs CE mag u een vrachtwagen besturen waarvan de toegestane maximummassa van de oplegger meer bedraagt dan 750 kilo. Voor deze praktijkopleiding dient u in het bezit te zijn van het vrachtwagenrijbewijs C, u hoeft hier geen apart theorie examen voor af te leggen.

Deze praktijkopleiding bestaat uit totaal 25 uur les, dat is opgedeeld in blokken van 3 uur. Gedurende de opleiding wordt er gekeken of de uren bijgesteld moeten worden. De uitslag van het praktijkexamen is drie jaar geldig.

 

Hoe oud moet ik zijn om het vrachtwagenrijbewijs te halen?

Als u 18 bent kunt u het vrachtwagenrijbewijs met code 95 halen, vanaf deze leeftijd kunt u beroepsmatig een vrachtwagen besturen. Wilt u het vrachtwagenrijbewijs zonder code 95 halen? Dan moet u minimaal 21 jaar oud zijn. U mag dan niet beroepsmatig een vrachtwagen besturen.

U dient altijd in het bezit te zijn van een rijbewijs B als u een rijbewijs C wilt halen.

 

Medische keuring en gezondheidsverklaring CBR

Voordat u de vrachtwagen mag besturen moet u medisch goedgekeurd worden door een arboarts. U heeft hiervoor ook een gezondheidsverklaring van het CBR nodig. Na een positieve medische keuring mag u het praktijkexamen afleggen. De verklaring van geschiktheid wordt naar het RDW verstuurd en is één jaar geldig.

 

Proefles en inschrijven

Geïnteresseerd in een opleiding tot vrachtwagenchauffeur? U kunt bij ons vrijblijvend een proefles boeken. Neem contact met ons op via 0184 – 614 674 of info@nederveen.com.

Nederveen rijopleidingen

Een goede opleiding zorgt ervoor dat je verder komt. Van de fiets naar de brommer, de brommer naar de auto of van rijbewijsbezitter naar beroepschauffeur. Die passie voor leren besturen hebben we al sinds 1972.

Alles over Nederveen