Vanaf 1 juli 2015 is er een nieuwe rijbewijscategorie in het leven geroepen. Het T-rijbewijs voor bestuurders (vanaf 16 jaar) van land- en bosbouwtrekkers (LBT’s) en motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg. Redenen voor deze invoer zijn; verkeersveiligheid, er meer landbouwvoertuigen op de openbare weg rijden, het de laatste categorie motorvoertuigen is waarvoor geen rijbewijs is en alle omringende landen al een T-rijbewijs hebben.

Rijd je straks op een landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) en begeef je je hiermee op de openbare weg, dan moet je in het bezit zijn van een T-rijbewijs. Door het halen van het T-rijbewijs laat je zien dat je rijvaardig en rijgeschikt bent en veilig aan het verkeer kunt deelnemen.

Hoe haal je je T-rijbewijs?

Je kunt al vanaf het moment dat je 15,5 jaar bent je theorie-examen halen. Om praktijkexamen te mogen doen moet je 16 jaar zijn.

  • Theorie-examen

Tijdens je theorie-examen wordt de verkeerstheorie en de kennis over LBT’s als MMBS’en getoetst. Je kunt op alle theorieexamencentra van het CBR terecht voor je theorie-examen. Binnen onze regio zijn de dichtsbijzijnde locatie's in Schelluinen en Barendrecht. Een theorie-examen kun je reserveren via onze afdeling planning.
De geldigheid van het theorie-examen is 1,5 jaar (18 maanden).

  • Gezondheidsverklaring indienen

Om praktijkexamen te mogen doen moet je ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Het CBR beoordeelt of je rijgeschikt bent aan de hand van een Gezondheidsverklaring. Hierop staan vragen over je gezondheid. Een Gezondheidsverklaring is onder andere verkrijgbaar via Nederveen. Als het CBR besluit dat je rijgeschikt bent, registreren zij een Verklaring van geschiktheid. Je ontvangt hierover een bericht. Als het CBR dit niet kan besluiten op basis van je Gezondheidsverklaring, dan kan aanvullend onderzoek door een arts of specialist nodig zijn. Als dit het geval is hoor je dit van het CBR. Zorg dat je ruim op tijd voor je praktijkexamen een Gezondheidsverklaring aanvraagt, zodat je tijdig een besluit van het CBR ontvangt, ook wanneer je langs een arts of medisch specialist moet. Zonder een Gezondheidsverklaring kun je geen praktijkexamen doen.

  • Praktijkexamen

Heb je het theorie-examen gehaald, dan doe je praktijkexamen. Tijdens het examen wordt getoetst of je met het examenvoertuig veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Het aantal praktijklessen dat je nodig hebt is afhankelijk van de ervaring die je hebt en de snelheid waarmee je de vaardigheid onder de knie krijgt. Tijdens het praktijkexamen wordt behalve op rijvaardigheid ook getoetst op bijvoorbeeld verkeersinzicht en veilige verkeersdeelname. Je praktijkexamen wordt afgenomen op onze locatie in Alblasserdam of op één van de praktijkexamencentra van het CBR.

  • De rijopleiding

De Rijopleiding voor deze categorie zal worden verzorgd met een landbouwtrekker met aanhangwagen, een Massey Ferguson 6614 met Joskin kipwagen.

  • Tegemoetkoming in de kosten

In bepaalde gevallen kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de kosten. Voor meer informatie hierover http://www.groengrondinfra.nl/t-rijbewijs/ 

Bij de invoering zijn er een aantal vrijstellingen van toepassing, te weten:

  • Alle bezitters van een B-rijbewijs (voor 2016 behaald), bij verlenging wordt T automatisch bijgeschreven
  • Bezitters van een Trekkercertificaat, voor 31 december 2015 samen met een Gezondheidsverklaring omwisselen
  • Bezitters van C-rijbewijs krijgen altijd T-rijbewijs bijgeschreven