Nederveen actueel

Op zoek naar een cursus voor de nascholing Code 95? Klik dan op bijgaande link voor onze cursusagenda.

Sluiten

Onze busopleidingen

Bus rijbewijs D

Buschauffeur worden? Rijden op een stads- of streekbus in het openbaar vervoer of in een touringcar in binnen- of buitenland? Het kan allemaal als buschauffeur en u heeft uw bus rijbewijs D ervoor nodig. Dit haalt u bij Nederveen op een flexibele manier die bij u past.

 

Welke typen bus rijbewijzen zijn er?

Het bus D rijbewijs kent verschillende varianten:

 • D
  Met het rijbewijs D mag een bus worden bestuurd die is ingericht voor meer dan 8 personen (exclusief buschauffeur).
 • D1
  Met het rijbewijs D1 mag een bus worden bestuurd die is ingericht voor meer dan 8 en maximaal 16 personen (exclusief buschauffeur). Deze bus mag maximaal 8 meter lang zijn. U krijgt deze categorie automatisch op uw rijbewijs bijgeschreven bij het halen van het rijbewijs D.
 • D(1)E
  Met een rijbewijs D(1) mag een aanhanger met een maximummassa van 750 kilo getrokken worden. U heeft het rijbewijs D(1)E nodig als u meer wil trekken. In het geval van het rijbewijs D1E ligt de maximummassa van de bus en de aanhanger op maximum 12.000 kilo.
 • Code 95
  Met een rijbewijs D(1), eventueel aangevuld met rijbewijs E, mag u niet beroepsmatig een bus besturen. Wilt u dit wel? Dan moet u bus rijbewijs D met code 95 halen. Deze code wordt op uw rijbewijs bijgeschreven. Code95 vervangt het chauffeursdiploma personenvervoer en is 5 jaar geldig. Om uw vakbekwaamheid te behouden dient u in deze 5 jaar 35 uur aan nascholing te volgen. Nederveen heeft een ruim aanbod van nascholingscursussen waardoor u uw nascholingstraject zelf kan samenstellen met de voor u relevante cursussen.

 

Hoe ziet een bus rijles er bij Nederveen uit?

De bus rijlessen worden gegeven in een Volvo touringcar en deze duren 3 uur. De rijlessen worden voor aanvang van uw opleiding ingepland. U weet dus voorafgaand aan de rijopleiding precies wanneer u rijles heeft.

 

Hoe oud moet ik zijn om het bus rijbewijs te halen?

U moet minimaal 18 jaar oud zijn om een bus te mogen besturen, daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Als u 21 bent mag u het bus rijbewijs met code 95 halen en als u 24 bent mag u het rijbewijs zonder code 95 halen, in deze gevallen gelden er geen beperkingen meer.

 • 18 jaar
  U mag het bus rijbewijs halen met code 95 met enkele beperkingen. U mag de bus uitsluitend op Nederlands grondgebied besturen. Dit moeten in dat geval ritten van geregelde diensten zijn waarvan het traject maximaal 50 kilometer is. In het geval van het vervoer zonder passagiers geldt deze afstandsbeperking niet.
 • 20 jaar
  U mag het bus rijbewijs halen met code 95 met enkele beperkingen. De bus mag uitsluiteind op Nederlands grondgebied bestuurd worden.
 • 21 jaar
  U mag het bus rijbewijs met code 95 halen zonder verdere beperkingen
 • 24 jaar
  U mag het bus rijbewijs zonder code 95 halen zonder verdere beperkingen. .

U dient altijd in het bezit te zijn van een rijbewijs B als u een rijbewijs D wilt halen.

 

Welke examens moet u halen voor het bus rijbewijs?

Het bus rijbewijs is te behalen met of zonder code 95. Als u beroepsmatig een bus gaat besturen dan moet u de rijopleiding met code 95 volgen.

RV1 (rijbewijs met en zonder code 95)

In beiden trajecten dient u dit examen te halen dat in het teken staat van verkeer en techniek. Dit examen bestaat uit 50 vragen waarvan u er minimaal 40 goed moet beantwoorden, u heeft hier 75 minuten de tijd voor. De uitslag is twee jaar geldig.

R2D (rijbewijs zonder code 95)

Deze cursus is enkel bedoeld voor degenen die het bus rijbewijs zonder code 95 willen halen en dus niet beroepsmatig een bus willen besturen. Dit onderdeel gaat onder andere in op de veiligheids- en milieuaspecten, arbeidstijdenwet en -besluit en de vervoerswetgeving. Dit examen bestaat uit 40 vragen waarvan u er minimaal 32 goed moet beantwoorden, u heeft hier 60 minuten de tijd voor. De uitslag is twee jaar geldig. Nadat u dit examen heeft mag u praktijklessen volgen.

V2D (rijbewijs met code 95)

Dit is het tweede theoretisch examen waarvoor u moet slagen als u uw bus rijbewijs met code 95 wilt halen. Dit onderdeel gaat onder andere in op de veiligheids- en milieuaspecten, arbeidstijdenwet en -besluit en de vervoerswetgeving. Dit examen bestaat uit 50 vragen waarvan u er minimaal 40 goed moet beantwoorden, u heeft hier 75 minuten de tijd voor. De uitslag is twee jaar geldig.

V3D (rijbewijs met code 95)

Dit is het laatste theoretisch examen waarvoor u moet slagen als u uw bus rijbewijs met code 95 wilt halen. Dit onderdeel gaat, net als V2D, onder andere in op de veiligheids- en milieuaspecten, arbeidstijdenwet en -besluit en de vervoerswetgeving. Dit examen bestaat uit drie casestudies die elk bestaan uit 15 vragen. Van de in totaal 45 vragen dient u er minimaal 36 goed te beantwoorden, u heeft hier 120 minuten de tijd voor. De uitslag is twee jaar geldig.

VPTD(rijbewijs met code 95)

Na de drie theoretische examens volgen twee praktijkexamens. U wordt onder andere getoetst op uw beroepshouding, reageren op het gedrag van passagiers en het veilig vervoeren van bagage. Het examen duurt 30 minuten waarin u wordt getoetst aan de hand van vier verschillende scenario’s. De uitslag is twee jaar geldig.

VPBD (rijbewijs met code 95)

Dit is het laatste praktische onderdeel waar u voor moet slagen voordat u het praktijkexamen voor de bus mag afleggen. U wordt getoetst op uw voertuigcontrole en manoeuvreren. Het examen duurt 30 minuten waarin u wordt getoetst aan de hand van vier verschillende scenario’s. De uitslag is twee jaar geldig.

Praktijkexamen bus

Dit is het laatste examen waarvoor u moet slagen voordat u uw bus rijbewijs in ontvangst mag nemen en uzelf buschauffeur mag noemen. Dit examen vindt zowel binnen als buiten de bebouwde kom plaats en u wordt beoordeeld op onder andere de rijklaar controle, professioneel rij- en verkeersgedrag, bijzondere verrichtingen, voertuigbeheersing en veiligheid. Dit examen duurt 85 minuten en bestaat uit verschillende opdrachten. De uitslag is drie jaar geldig.

 

 

Medische keuring en gezondheidsverklaring CBR

Voordat u een bus mag besturen moet u medisch goedgekeurd worden door een arboarts. U heeft hiervoor ook een gezondheidsverklaring van het CBR nodig. Na een positieve medische keuring mag u het praktijkexamen afleggen. De verklaring van geschiktheid wordt naar het RDW verstuurd en is één jaar geldig.

 

Proefles en inschrijven

Geïnteresseerd in een opleiding tot buschauffeur of bent u benieuwd of het besturen van een bus iets voor u is? U kunt bij ons vrijblijvend een proefles boeken voor een bus rijles. Neem contact met ons op via 0184 – 614 674 of info@nederveen.com.

Nederveen rijopleidingen

Een goede opleiding zorgt ervoor dat je verder komt. Van de fiets naar de brommer, de brommer naar de auto of van rijbewijsbezitter naar beroepschauffeur. Die passie voor leren besturen hebben we al sinds 1972.

Alles over Nederveen